Sportpszichológia – Sportkarrier tervezése, sport és magánélet viszonya

Az élsport folyamatosan hatalmas energiabefektetést és áldozatot követel a versenysportolóktól. Bármennyire is szereti a versenyző saját sportágát, az élsport választása egyben lemondás is más dolgokról. Azt élsportot megkövetelő speciális életmódot (pl. táplálkozás, utazások, igazodás a veresenynaptárhoz) sokszor nehéz összeegyeztetni az élet más területeivel (pl. párkapcsolat, tanulmányok, szórakozás). Éppen ezért az élsport tudatos karriertervezést igényel. A sportpszichológus az NLP célkeret-kijelölésével és más kreatív technikákkal segít a sportolónak, hogy megtalálja karrier adott szakaszában a reális célokat és a hozzájuk vezető utat és ezt összehagolja magánéletével.

A sport nem csak magának a versenyzőnek, hanem párjának is megterhelést jelent. Neki is alkalmazkodni kell a versenyekhez valamint párja sokszor szabályozott életritmusához. Ez néha a párkapcsolatban nehézségeket eredményez. Az egyéni konzultációk során ezért igyekszem pár- és családterápiás megközelítést alkalmazva konzultálni a hozzám forduló sportolókkal.

Mindemellett a sportkarrier a sportágak többségében nem tart el az öregségig, így a sportolónak legalább két kerdést fel kell tenie magában ezzel kapcsolatban. Egyrészt, hogy meddig fog tartani a sportkarrier, mikor és hogyan jön el a visszavonulás, másrészt hogy mit kezd a versenyző az életével az aktív pályafutás befejezése után. A sportpszichológus kreatív módszerekkel segít, hogy a sportoló céljait egymással harmonikusan tudja rendezni. Emelett a sportágtól való búcsú gyászfolyamat is, hiszen az aktív versenykarrier lezárásával nemcsak számos élménytől, hanem a versenytársaktól és csapattársaktól is el kell elbúcsúzni.

karrier