Sportpszichológia – Koncentráció

Koncentráció alatt a figyelem magas szinten való összpontosítását értjük. A figyelmünk azonban összetett dolog, sportág és helyzet válogatja, hogy hogyan kell „gazdálkodnunk” vele. Egyik összetevője a figyelem megosztottsága. Ez azt mutatja meg, hogy egyszerre mennyi tényezőt kell figyelembe vennünk. Csapatsportokban, labdajátékokban alapvető szerepe van a figyelem megosztásának, ezekben a sportokban szükség van a széles figyelmi fókuszra. A figyelem fenntarthatósága alatt azt értjük, hogy mennyi ideig képes a sportoló a figyelmét a figyelme tárgyán tartani a zavaró tényezők kizárásával, és mikor jön el a kihagyás. A figyelem átvitele alatt a figyelmi fókusz rugalmas váltogatását értjük. Erre akkor van szükség, amikor a széles és a szűk figyelmi fókuszt, illetve amikor a befelé (saját testre, elmére) és a kifelé (külvilágra, helyzetre) irányuló fókuszt váltogatni kell.

A sportpszichológus segít kideríteni, hogy mi áll a koncentrációs nehézségek hátterében. A munka során a koncentrációs nehézség típusához illesztjük a felhasználható eszközöket. Aggodalom esetén szűkül és negatív gondolatoknál letapad a figyelmi fókusz, ennek a hátterében szorongás áll, ezért erről a Versenyszorongás menüpontban olvashat. Ha a zavaró tényezők kizárása a probléma, akkor az NLP erőforrásalapú eszközei, valamint a mentális tréning alkalmazható. A figyelem terjedelme koncentrációs gyakorlatokkal növelhető.

A figyelem fenntarthatóságának fizikai komponensei is vannak. A sport során megtapasztalt fáradás először a figyelem kihagyásában és a széles figyelmi fókusz automatikus szűkülésében jelentkezik. Ezt követi a reakcióidő romlása, majd az automatikus szinten rögzített mozgás minősége is elkezd romlani. A sportpszichológus abban segít, hogy a sportoló minél részletesebben és pontosabban meg tudja figyelni a testét, elméjét és viselkedését a fáradás folyamatában. Ezt hasznosíthatja majd akkor, amikor az állapotának és korlátainak megfelelő döntést hoz versenyhelyzetben.

koncentráció