Sportpszichológia – Kommunikáció edzővel és játékostársakkal

Az élsport sűrített, intenzív közeg, ahol minden pillanatnak jelentősége van. Éppen ezért fontos, hogy üzeneteinket pozitív formában, tömören és érthetően fogalmazzuk meg. Az érzelmi terhelés nagy, a sportolónak pedig muszáj a feszültséget szabályoznia. A kommunikációt sokat kell gyakorolni téthelyzeten kívül, hogy rutinszerűvé váljon, hiszen feszültség alatt könnyebb alkalmazni azt, amit nyugodt helyzetben már elsajátítottunk.

A pályán kívüli kommunikáció alatpvetően más helyzet, hiszen csökken az idői nyomás. Ez azt is jelenti, hogy lehetőség nyílik olyan események, érzések megbeszélésére, amire a pályán nincs lehetőség. Csapaton belül, vagy az edzővel való kapcsolatban jó esetben szövetségben érezhetjük magunkat. Ilyenkor  az erőszakmentes kommunikáció van segítségünkre. Saját érzéseinket és az ezzel kapcsolatos kéréseket fogalmazzuk meg a másik felé, illetve megtanuljuk a másik szavai mögött meghallani, hogy mi lehet a szavak üzenete. Ettől eltérő helyzet, amikor határainkat kell megvédenünk, vagy valamit szeretnénk elérni, hiszen ilyenkor éredekellentétünk van azzal, akivel beszélünk. Ekkor az asszertív kommunikáció elemei segítenek.

A pszichológus segít abban, hogy a kommunikációs helyzethez illő kommunikációs formát válasszuk, a kommunikációs stílusokat elsajátítsuk valamint hogy a másik szóbeli és nemverbális üzenteit megértsük.

kommunikáció