Krízishelyzet

Krízisnek olyan élethelyzeteket nevezünk, amikor valami nehéz körülmény lép fel, amivel hiába próbálunk, úgy érezzük, hogy nem tudunk megbirkózni. A szokott megoldások nem működnek, és az újak keresése sem vezet eredményre, ami rendkívül frusztráló. A helyzet feszültsége fokozatosan nő, a krízisben lévő ember figyelme pedig fokozatosan a krízis tárgyára szűkül be, míg végül már egész világát az egyre megoldhatatlanabbnak érzett probléma tölti ki.

Főbb esetei: házassági, vagy párkapcsolati krízis, baleset, munkahelyi krízis (általában a munkahely elvesztésének esélye vagy a munkahely elvesztése), életciklus változása (pl. iskola befejezése, gyerek születése).

krízis

A krízisek egy speciális esete a szuicid krízis, vagy öngyilkossági krízis, amikor a kliens gondolatai az öngyilkosság felé irányulnak, és egyre inkább ezt látja a krízishelyzet megoldásának. Mindig fontos komolyan venni ezt a szándékot és szakemberhez fordulni, aki tud segíteni a krízisállapot oldásának módjában. Fontos, hogy a veszélyeztető állapot miatt a szakember több megoldás közül a veszély mértékéhez megfelelőt fogja választani. Az irányadó elv, hogy csak az életben maradó emberrel lehet dolgozni, tehát az életveszély elhárítása utána következhet bármilyen más lépés.

A krízis oldásában a pszichológus krízistanácsadással segít. Türelmével és figyelmes hallgatásával először a nehéz vagy reménytelen helyzet feszültségét csökkenti, ezt követően pedig a beszélgetés irányításával segít, hogy a figyelmi fókusz szélesedjen. Ezt követően kerülnek új megküzdési módok kidolgozásra. Ahogy a krízis fokozatosan elmúlik úgy kerülhet majd előtérbe a pszichoterápia, ami a krízisbe került ember személyiségével foglalkozik.